Details, Fiction and laparoskopik ve histeroskopik cerrahi

23 Nisan 2022 Her kadının bilmesi gereken bir konu dış (ektopik) gebelik… Dış gebelik erken dönem normal gebelik bulgularını taklit eder. Normal dışı bir gebelik olan dış gebelik; kadın sağlığı açısından ciddi bir durumdur ve hayatını tehdit etmektedir.

Tedavi edilmemiş bir dış gebelik (Ektopik Gebelik) tıbbi bir acil durum olabilir. Hızlı tedavi, dış gebeliğe bağlı komplikasyon riskinizi azaltır, gelecekteki sağlıklı gebelik şanslarınızı artırır ve gelecekteki sağlık sorunlarınızı azaltır.

Bir takım hormonal dengesizlikler veya döllenmiş yumurtanın anormal gelişimi de dış gebeliğin ortaya çıkmasında bir rol oynayabilir.

Dış gebeliğin tarihteki ilk vaka MS 963 yılında zamanın Arap alimi Albucasis (Eb’ul Kasım el Zehravi) tarafından kaydedilmiştir. 1731 yılında ise Gifford ayrıntılı olarak  ektopik gebelik(Dış gebelik) kavramını açıklamıştır.

Vakaların yaklaşık yüzde 98’i tüplere yerleşir. Bunun dışında yumurtalık, karın zarı ve karın içindeki diğer organlarda da dış gebelik gelişebilir. Bu durumu yaşayan bir kadının tekrar dış gebelik geçirme riski yaklaşık yüzde ten-15 civarındadır. Her gebenin ilk kontrolünde gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığı kontrol edilir.

Dış gebelik kaç günde sonlanır? Dış gebeliğin ne kadar süreceği tamamen kişinin sağlık durumuna ve tedaviye yanıtına bağlıdır. Ancak genellikle six-16 hafta arasında sonlanır.

Chlamydia trachomatis, fallop tüplerinin tıkanmasına veya tıkanmasına neden olan çok yaygın bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da döllenmiş yumurtanın taşınmasının bozulmasıyla doğrudan ilişkilidir.

Gebeliği sonlandırmak için bazı teknikler bulunur. Bunlardan birisi metotreksat olarak adlandırılan baskılayıcıdır. Metotreksat ilerlemiş dış gebeliklerin sonlandırılmasında tercih edilir.

Doğurganlık tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar yumurtlamayı uyararak birden fazla yumurtanın döllenmesine yol açabilir. Bu da dış gebelik riskini artırır.

İştahsızlık: Yeni hamileyseniz, iştahsızlık ve bazı yiyeceklere karşı isteksizlik hissedebilirsiniz.

Omuz Ağrısı: Dış gebeliğin ilerlediği durumlarda, kanama nedeniyle diyafram altında omuz ağrısına neden olan irritasyon oluşabilir.

Gebeliğin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için ilk adım olarak döllenen yumurtanın fallop tüplerine girerek ilerlemesi ve yolculuğunun sonunda ise sağlıklı ve olması gerektiği gibi rahme ulaşması ve kendisine en uygun yeri bularak yerleşmesi gerekir.

Dış gebelik belirtileri, hamileliğin normal seyrinden farklı olabilir. Bu semptomların bir kısmı şunlardır:

Alt Karın Ağrısı: Dış gebeliğin en yaygın belirtisi alt karın bölgesinde keskin veya kramp tarzında ağrıdır. Bu daha fazla bilgi ağrı bir tarafta yoğunlaşabilir ve zamanla şiddetlenebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *